Tel : 0 (850) 850 0 376
Mail : info@esmpatent.com.tr
  • Twitter
haberler

Yeni Sınai Mülkiyet Kanunu ve Fikri Mülkiyet Yüksek Lisans Programı Tanıtım Toplantısı (13.02.2017)

Yeni Sınai Mülkiyet Kanunu ve Fikri Mülkiyet Yüksek Lisans Programı Tanıtım Toplantısı (13.02.2017)

 

 

Türk Patent ve Marka Kurumu, Ankara Üniversitesi ve WIPO  işbirliği ile düzenlenen "Yeni Sınai Mülkiyet Kanunu ve Fikri Mülkiyet Yüksek Lisans Programı Tanıtım Toplantısı" TÜRKPATENT Konferans Salonu'nda gerçekleştiriliyor.  

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye’de fikri mülkiyet tarihinin mevzuat olarak oldukça eski bir tarihe dayandığını belirterek, 1872 tarihli Alamet-i Farika ve 1879 tarihli "İhtira Beratı” kanunlarının bu konudaki yasal düzenlemelerin temelini oluşturduğunu söyledi. 

Daha sonra sınai mülkiyet alanındaki işlemlerin 1994 yılında kurulan Türk Patent Enstitüsü, yeni adıyla Türk Patent ve Marka Kurumu vasıtasıyla yürütüldüğünü anlattı. Prof. ASAN, geçen süre içerisinde ülkemizde ve dünyada fikri haklar alanında önemli gelişmeler kaydedildiğini, Türkiye’de 20 sene önce bir yılda yapılan patent başvurularının bugün birkaç hafta içerisinde yapıldığını ve fikri mülkiyet konusunun son yıllarda uluslararası öneminin arttığını ifade etti. 

Fikri ve sınai mülkiyet konusunun uluslararası rekabette öne çıkması açısından toplumun tüm kesimlerine aktarılması gerektiğine işaret eden Prof. ASAN, "Bu kapsamda fikri mülkiyet kurumları içinde fikri mülkiyet akademileri oluşturuldu. Uluslararası hukuk alanında üniversitelerde fikri mülkiyetle ilgili programlar açılmaya başladı. TÜRKPATENT olarak Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı'na (WIPO) bazı üye ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de fikri mülkiyet yüksek lisans programları açması talebinde bulunduk. Türkiye'de fikri mülkiyet akademisi ve programı açılmasına yönelik süreç 2008'de başladı. 2016-2017 eğitim-öğretim yılında fikri mülkiyet yüksek lisans programının Türkiye'de açılması sağlandı. Şu anda programın örgün eğitim kısmı başlıyor. Gürcistan, Hindistan, Endonezya,Mısır, Peru, Vietnam gibi farklı ülkeden 17 uluslararası öğrencisi var. Programın bölgesel ve daha geniş kapsamda ilgi göreceğine inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu. 

Prof. ASAN, 10 Ocak 2017'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Yeni Sınai Mülkiyet Kanunu'na ilişkin de bilgiler vererek, WIPO işbirliğiyle yürütülen Fikri Mülkiyet Akademisi'nin kurulmasının da kanun ile sağlanmış olduğunu kaydetti. 

TÜRKPATENT'in WIPO Genel Kurulu'nda Uluslararası Patent Araştırma ve İnceleme Otoritesi olarak atandığını anımsatan Prof. ASAN, "Türkiye'nin bir kaç senede ilk 10 Uluslararası Patent Araştırma ve İnceleme Otoritesi  arasına gireceğini öngörüyorum." dedi. 

Prof. ASAN, yeni gelişmelerle birlikte daha fazla kurumsallaşmayı, daha fazla uzman istihdamı ile daha nitelikli iş çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayarak, bu konuda çalışmaların yoğun şekilde sürdürüldüğünü dile getirdi. Türkiye'de hukuk fakültelerinde fikri mülkiyetin özel bir ana bilim dalı olarak yapılanması gerektiğine işaret ederek, "Bu konuda öncü olabilecek üniversite doğru olanı yapar." ifadesini kullandı. 

- "Fikri mülkiyetin önemsenmesi için toplumsal bilinç oluşturulmalı" 

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İBİŞ de yeni ismiyle Türk Patent ve Marka Kurumu'nun Türkiye'ye ve dünyaya büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Toplumların varlıklarını sürdürebilmesi için en önemli unsurun eğitim olduğunu vurgulayan İbiş, nitelikli eğitim sistemine sahip toplumların daha ileriye gittiğini dile getirdi. İbiş, sürdürülebilir bir ilerleme için emek ve fikir ortaya koymak, yenilikçi değişimi öncülemek gerektiğine dikkati çekerek, "Bir toplumdaki yeni uygulamalar aslında bulaşıcı hastalık gibi tüm dünyaya yayılıyor ve tüm dünya bu değerlerden yararlanıyor. Fikri mülkiyet bir zeka ürünüdür, insanın entelektüel düzeyinin en önemli göstergesidir. Bu kavramın önemsenmesi için mevzuatın da ötesinde toplumsal bilinç oluşturulmalı. Bu bilincin temelinde insanın emeğine, tasarıma, fikre, insanlığa saygı vardır." değerlendirmesinde bulundu. Ankara Üniversitesi'nin nitelikli araştırmayı, nitelikli mezunları hedef edindiğine işaret eden İbiş, Pakistan'dan Vietnam'a çok geniş yelpazede birçok öğrenciyi buluşturan programın üniversitelerinin ulaslararasılaşma bilincine önemli katkı sağlayacağını söyledi. 

- "Bir profesyoneller kadrosu yaratmayı hedefliyoruz" 

Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı Akademisi (WIPO) Temsilcisi Matthew RAINEY ise WIPO'nun fikri mülkiyet politikası hizmetleri bilgilendirme ve işbirliği alanında küresel bir forum olduğunu belirterek, Birleşmiş Milletler çatısı altında 189 üye devlete yardım ettiklerini bildirdi. 

Fikri mülkiyetin ekonomik kalkınmada önemli rol oynadığına dikkati çeken Rainey, çoklu paydaşlı ortaklık platformlarını küresel güçlüklerle başa çıkmak için önemsediklerini ifade etti. 

RAINEY, sürdürülebilir kalkınma için fikri mülkiyet sistemini geliştirebilmeleri noktasında ülkelere destek olduklarına işaret ederek, bu alanda insan kaynaklarının geliştirilmesi ve kapasite oluşturmaya da odaklandıklarını anlattı. 

Yaklaşık yılda 40 bin kişiye eğitim verdiklerini kaydeden Rainey, "Fikri mülkiyet alanında daha derin bilgi ve farkındalığı geliştirmek, bu alanda bir profesyoneller kadrosu yaratarak ulusal, bölgesel ve uluslararası kurumlarda çalışabilmelerini sağlamayı hedefliyoruz." diye konuştu. 

Program